Door Johan Matze

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, mag je wensen dat de weg lang mag zijn, vol avonturen, vol ervaringen. Dat er op je reis veel zomermorgens zullen komen waarop je, met grote vreugde en genot, zult binnenvaren in onbekende havens. Overnachten in handelssteden om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen: van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbehout, ook geurstoffen van alle soort. Dat je talrijke steden aan zult doen om veel, heel veel te leren van de wijzen.


Houd Ithaka wel altijd in gedachten. Daar aan te komen is je doel! Maar overhaast je reis in geen geval. 't Is beter dat die vele jaren duurt, zodat je, oud geworden, bij het eiland het anker uitwerpt. Rijk geworden aan wat je onderweg verwierf, zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.
En bereik je nooit het door jou gestelde doel, Ithaka gaf je in ieder geval de mooie reis!  En valt Ithaka wat tegen, je bent wijs geworden, en oud, met zoveel ervaring! (vrij naar het gedicht ‘Ithaka’ van Konstantínos Kaváfis).


Waar de groet vandaan zal komen, is onbekend. Je omgeving zal merken waar je bent geweest, dat je hebt geleerd, vreugde hebt beleefd en door moeilijke plaatsen bent geworsteld.
 
Of je nu een startende leraar bent, een seniorleraar of een leidinggevende: je loopt tegen vragen aan waarover je wel eens met collega's zou willen sparren. Om tegemoet te komen aan deze vragen organiseert Driestar managementadvies professionele leergemeenschappen voor verschillende doelgroepen: zogeheten Werkplaatsen.
 
De Werkplaats is ingericht als een trektocht. Het is een tocht die past bij jouw leerdoelen. Je doet dit samen met anderen. Van tijd tot tijd zijn er momenten van coaching en intervisie om na te gaan waar je bent, of je op koers ligt, of je goede keuzes hebt gemaakt en of je voldoende opschiet. Je hebt een maatje met wie je voortdurend reflecteert op je eigen leerproces, met als spiegel je geformuleerde leerdoelen.
 
De tocht is vooral ook afhankelijk van de ervaringen die je in de praktijk op doet. Die bepalen voor een deel de volgorde van wat je wilt leren. Wat je je voorneemt, pas je toe in de praktijk en daarop wordt gereflecteerd. Zo word je ook uitgedaagd de lat steeds nét iets hoger te leggen. Behouden reis!