De ervaring van Annelien Voortman, aanstaande leraar op De Ronde Maat in Rijssen.

Zowel mijn werkplekbegeleider als mijn schoolopleider hielpen om een goede indruk te krijgen van mijn taken en zo hebben ze mij op weg geholpen in mijn eigen leerproces. Na elke stageperiode gingen we even met elkaar om tafel zitten om mijn leerdoelen te bespreken. Waren dat de goede doelen en hoe kon ik die behalen in een bepaalde tijd en groep?
Ook de stagebezoeken heb ik als heel prettig ervaren. Mijn schoolopleider kon daardoor zien hoe het tijdens mijn lessen aan toe ging. Hierover kreeg ik dan feedback en met deze feedback kon ik aan de slag om zo stapje voor stapje dichter bij mijn leerdoelen te komen.

Hulp vragen

Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd over wie ik ben en wat ik wil worden en bereiken. Vaak ging dat door vallen en opstaan. Ik kwam erachter dat het heel normaal is als een les totaal anders loopt dan je had gehoopt of verwacht. Dat valt niet mee, maar met behulp van de feedback van mijn werkplekbegeleider probeerde ik het dan gewoon nog een keer. Mijn tip voor nieuwe aanstaande leraren is dan ook: vraag je begeleiders om hulp, zij zijn er voor je en staan voor je klaar.

Samen leren

Deze manier van leren is heel goed voor mij; lesgeven ‘gewoon’ doen en ervaren hoe het is om voor de klas te staan en zo te groeien als aanstaande leraar. Het gaf mij vertrouwen dat ik samen met mijn schoolopleider en werkplekbegeleider aan mijn leerdoelen werkte. Je staat er niet alleen voor, maar je leert samen. Dat merkte ik door de betrokkenheid van mijn schoolopleider, ik kon altijd bij haar terecht met mijn vragen en opmerkingen; ze wist waar ik stond in mijn leerproces en wat mijn leerdoelen waren.

Leergemeenschap

Ook de koppeling tussen theorie en praktijk vind ik een sterk punt van deze opleiding. Op de hogeschool deelde ik mijn ervaringen en vragen met mijn klasgenoten (aanstaande leraren) in de leergemeenschap. Daarnaast kon ik met mijn vragen ook altijd terecht bij het team van mijn stageplek. Zo heb ik echt kunnen ervaren hoe het is om in een team te werken.

Lees hier het verhaal van Anneliens schoolopleider Joke Averesch.

sam-blog-annelies-voortman-joke-averesch-begeleiding.jpg