Gesprekken kunnen soms voor uitdagingen zorgen. Want hoe ga je een slechtnieuwsgesprek aan met ouders? En hoe voer je een goed (reflectief) gesprek met kinderen, met collega’s of met aanstaande leraren?  Daar dachten we met elkaar over na.
 
Na de opening startten we met verschillende korte uitwisselmomentjes waarbij we onbekenden in de zaal aanspreken en wat informatie over onszelf uitwisselen. Belangrijk: want voor een gesprek moet je wel weten met wie je praat. Daarna benadrukte Rudi VanDamme het belang van echte ontmoeting. 'Bij professionele gesprekken verdwijnt vaakt de spontaniteit en ontspannenheid. Maar probeer juist dan in verbinding te blijven! Leer naar elkaar te luisteren, verhalen te delen en om beluisterd te worden. Dan ontstaat er een dialoog.'

Na de pauze is het tijd om zelf aan de slag te gaan. In wisselende gespreksgroepen oefenen we met spreken én luisteren. Bij de terugkoppeling in de kring vatten we samen: echte ontmoeting komt als er ruimte en erkkening is voor beide gesprekspartners en als beide visies naast elkaar bestaan. Ook deze studiemiddag is de onderlinge verbondenheid van Samen in ontwikkeling weer gevoeld!

Wil jij ook een studiedag van Samen Leren bijwonen? We organiseren deze studiemiddagen nog in Goes en Zwolle. Van harte welkom!