Leerkring Pesten

De leerkring Pesten wordt gevormd door leerkrachten uit het basisonderwijs en andere experts uit het onderwijsveld.

De leerkring onderzoekt de manier waarop onderwijsprofessionals vanuit een Bijbelse visie ernaar kunnen streven pesten op school te voorkomen. Sociale veiligheid wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor het leren en ontwikkelen van kinderen. Omdat dit zo belangrijk is hebben scholen een inspanningsverplichting om dit in hun dagelijks handelen op school in te bedden.
 
Door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek heeft de leerkring een antwoord gezocht op de vraag: 'Op welke wijze kunnen christelijke professionals ernaar streven dat pesten niet meer voorkomt?'
 

Op basis van de behoeften uit het werkveld en de onderzoeksresultaten heeft de leerkring een aantal instrumenten ontwikkeld, waaronder een digitale jaarkalender. Leerkrachten die met deze jaarkalender willen werken, kunnen deze zelf op deze SAM-website vullen met allerhande activiteiten die een veilig sociaal klimaat bevorderen. Deze website biedt ook uitgewerkte voorbeelden van Bijbelverhalen waarin duidelijk wordt hoe God wil dat wij met elkaar omgaan. Behalve Bijbelverhalen wordt er verwezen naar bestaande methodieken en materialen die pesten tegengaan. Al deze elementen kunnen in de jaarkalender worden ingevuld zodat een planning ontstaat die goed aansluit bij het curriculum en de behoeften van de school. Indien gewenst kan het materiaal van de leerkring Pesten (tegen productiekosten) ook in gedrukte vorm geleverd worden. 

Kringleden

Marlies Boonstoppel
Leerkracht School met de Bijbel (Nieuw-Beijerland)

Peter Bronkhorst
Leerkracht Obadjaschool (Zwolle)

Arry Kraaij
Docent pedagogiek Driestar hogeschool

Lennard de Jager
Leerkracht Calvijnschool (Ederveen)

Petra van Nederpelt
Orthopedagoog-generalist (NVO) Driestar educatief

Hannie Nijstad
Leerkracht Rehobothschool (Genemuiden)

Lydia Visser
Orthopedagoog Driestar onderwijsadvies

Kees van der Vloed (deelprojectleider)
Onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies

>> Download de brochure (pdf)


Hebt u een vraag of opmerking voor de leerkring Pesten? Vul onderstaand formulier in, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.