Post-hbo-opleiding schoolopleider

Meer kwaliteit in de school met opgeleide schoolopleiders en werkplekbegeleiders

Leerkrachten hebben een belangrijke rol bij de verbetering van de kwaliteit van opleiden en het onderwijs binnen onze basisscholen. Vind jij het een uitdaging om startende collega’s te begeleiden en zittende collega’s te ondersteunen? Word dan schoolopleider of werkplekbegeleider. Met onze opleidingen kom je beslagen ten ijs!

Als schoolopleider ben je een leerkracht op een basisschool met als bijzondere taak het begeleiden en opleiden van (aanstaande) leraren. Studenten van Samen opleiden, een van de studieroutes op de pabo van Driestar hogeschool, krijgen een aanzienlijk deel van hun opleiding op de basisschool. De schoolopleider zorgt voor een leerklimaat waarin dat mogelijk is. 

In deze rol lever je op je eigen basisschool een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het opleiden. Je ontwikkelt visie en beleid op opleiden binnen jullie school, begeleidt jouw collega’s en stelt inwerktrajecten voor nieuwe aanstaande leerkrachten op. Je bent het aanspreekpunt en creëert de juiste condities voor een excellente opleidingsomgeving. En natuurlijk begeleid je heel veel (aanstaande) leerkrachten in hun ontwikkeling aan de hand van het beroepsprofiel van een christelijke leraar. 

Deze post-hbo-opleiding gaat over jouw persoonlijke ontwikkeling als schoolopleider. Je houdt je eigen voortgang bij en werkt aan je professionele begeleidingsvaardigheden. Je leert meer over de theorie van opleiden en begeleiden en doet onderzoek in je eigen praktijk. 

Je kunt je inschrijven voor de opleiding zijn als je minimaal drie jaar in bezit bent van een pabo-diploma en minimaal drie jaar werkervaring hebt. Daarnaast moet je minimaal één jaar ervaring als werkplekbegeleider hebben.

Studiebelasting

De totale studiebelasting voor deze opleiding is 320 uur. Dit komt neer op ongeveer 4 uur per werkweek, verspreid over 2 cursusjaren. Deze studiebelasting omvat onder andere de 12 lesdagen, het bestuderen van literatuur en het werken aan (praktijk)opdrachten.

Meer informatie en aanmelden

Klik hier om je aan te melden voor de post-hbo-opleiding of meer informatie te vinden.

'Heel waardevol, deze opleiding! We kregen veel theorie die we meteen in de praktijk brachten in de opleidingsscholen. Zo oefenden we met elkaar goede begeleidingsgesprekken te voeren.'

‘De begeleiding is niet alleen voor studenten waardevol, maar ikzelf leer er ook veel van. Het is heel inspirerend om een les van ze bij te wonen. Ik krijg allerlei nieuwe ideeën aangereikt waar ik ook iets in m’n eigen klas mee kan.’